Most az extrém melegben a csokoládék megolvadhatnak szállítás során!

 • Mit tud egy okoskanál?
  2015. NOVEMBER 17.

  Mit tud egy okoskanál?

  „Okoskanalat fejlesztett a Google”, ezzel a címmel hozta le a sajtó tavaly szeptemberben, hogy a kézremegést ellensúlyozó kanalat kifejlesztő startup céget, a Lift Lab-et felvásárolta a cégóriás.

  Pedig a hírnek nem is ez a lényege, hanem az, hogy több éves fejlesztői munka után megszületett a Liftware elnevezésű okoskanál, azaz egy olyan evőeszköz, amely több száz érzékelő és algoritmus segítségével, valamint motorok által abszolvált finom mozgásaival képes ellensúlyozni a kéz remegését.

  Miért fontos ez? A Parkinson-kór és más idegrendszeri megbetegedések, bizonyos ízületi panaszok kísérőtünete az erős kézremegés, amely miatt az ezektől szenvedő betegek számára a táplálkozás az egyik legfőbb rémálom. A beteg képtelen csökkenteni, illetve uralni a keze remegését, és ennek következtében a kanalába felvett ételek – nem csak a folyékony, hanem a darabos állagúak is – kicsöpögnek és szétrepülnek. Ez nem csak megnehezíti és örömtelenné teszi a táplálkozást, de meggátolja azt, hogy a beteg társaságba menjen étkezni. 

  A kanálban található érzékelők rendkívüli gyorsasággal továbbítják és dolgozzák fel a kéz remegésének amplitúdóját és irányait, és a rendszer igyekszik úgy ellensúlyozni ezeket, hogy a kanál testéhez csuklókkal kapcsolódó fej a lehető leginkább egy helyben maradjon. Természetesen a tökéletesen kiszámíthatatlan mozgást így sem lehet teljesen ellensúlyozni, de a kanál kb. 70%-al képes csökkenteni a fölösleges vibrációt.

  Az evőeszköz akkumulátorral működik, amelyet töltő dokkba helyezve lehet feltölteni, mint egy borotvát. A fej lepattintható és folyóvíz alatt elmosható, villafejre cserélhető. A cég tervei között szerepel a kés kifejlesztése is. 

  Nem ez az első eszköz, amelyet kézremegéstől szenvedőknek fejlesztettek ki, a piacon elérhető már számukra toll, különféle szerszámok (magától nyíló olló) és konyhai eszközök, amelyek vastag nyelekkel és külön súlyokkal vannak ellátva, vagy kiegészítő rögzítéseket alkalmaznak (befőttesüveg-rögzítő a tető lecsavarásához, olyan üvegnyitó, amihez nem kell erőt kifejteni, öntapadós aljú tárgyak stb.). 


  Hozzászólás (0)

  Vélemény: