Termékek
Felfedezés

Kiemelt javaslatok

BLOG & INSPIRÁCIÓ

5 érdekesség Szent Patrik napjáról

Március 17 az írek nagy napja, hiszen ilyenkor mindenki előszedi zöld ruháit a szekrény mélyéről, és hatalmas ünneplésbe kezd. Viszont azt tudtad, hogy ezen a napon igazából kéket kellene hordani? És hogy Szent Patrikot nem is Patriknak hívták? Íme néhány érdekesség:

 

1. A zöld szín…vagy inkább kék?

Szent Patrik színe eredetileg a kék volt (még egy róla elnevezett árnyalat is van), de a történelem során Írország egyik jelképe a lóhere lett, ami a függetlenséget is jelképezte, így a zöld szín vette át a kék helyét. 

 

2. A Patrik név

Szent Patrik Maewyn Succat-ként született a római uralom alatt lévő Britannia provinciában, ahonnan ír fosztogatók rabolták el, majd adták el rabszolgának. Maewyn sikeresen megszökött, egy brit kolostorban pappá avatták, s később felvette a Patricius nevet. Végül keresztény hittérítés céljából visszatért Írországba.

 

3. A dátum

461. március 17-én halt meg Szent Patrik, így ez a dátum lett a szentté. A katolikus egyház szerint ez az a nap, amikor a mennybe ment. 

 

4. Lóhere

A legenda szerint Szent Patrik a Szentháromság entitását és megbonthatatlanságát egy lóhere példájával próbálta megértetni az írekkel, így a növény e nap szimbólumává is vált. 

 

5. Nemcsak az íreknek, de a Guinnessnek is ünnepnap

A Guiness az írek híres sörgyártója, így számukra is kiemelkedő nap március 17. Becslések szerint kb. 13 millió korsónyi sört adnak el Szent Patrik napján, szemben egy átlagos nappal, amikor “csak” 5 milliót. Ejha!