Most az extrém melegben a csokoládék megolvadhatnak szállítás során!

 • 5 érdekesség a sörről – Sör kisokos
  2020. JÚLIUS 15.

  5 érdekesség a sörről – Sör kisokos


  Te csak iszod vagy ismered is?

  Az IPA eredete

  Az Indian Pale Ale, röviden IPA egy brit eredetű felső erjesztésű sörfajta. Akkor fejlesztették ki, amikor a 19. század elején az angol sörfőzdék keresték a módját, hogy a hagyományos söröket hogyan exportálhatnák Indiába. A kalandos tengeri út sokáig tartott, ezért a sörhöz nagy mennyiségű komlót adtak hozzá, hogy kibírja az utat anélkül, hogy az a minőség rovására menne. 

  A sör mint gyógymód

  Már az orvoslás atyja, Hippokratész is lejegyezte a sör gyógyhatásait. Ő láz ellen és vízhajtóként javasolta az ital fogyasztását. Az ókori Egyiptomban és Görögországban gyógyszerként alkalmazták a lábadozók felerősítésére, valamint stresszoldásra. Csehországban és Lengyelországban a mai napig javasolják a fogyasztását vesekővel küzdő betegek számára. 

  Magas vitamintartalma (B1, B2, B3, B6, B9) és a benne lévő ásványi anyagok (Cu, Fe, Zn, Mg) miatt kis mennyiségben fogyasztva jótékony hatású lehet. 

  Középkori hedonizmus

  A középkorban az emberek átlagosan több sört ittak, mint vizet. Nagyon sok kolostorban főztek sört, és az ital eladásával gyarapították bevételeiket, de szívesen fogyasztották is. Böjti időszak alatt az ivás megengedett volt, ezért ebben az időszakban is sört fogyasztottak, hogy megkönnyítsék a böjtölést. 

  Hányféle sör van?

  A söröket erjesztési eljárásuk alapján három nagy csoportba oszthatjuk az alapján, hogy a használt élesztő milyen magas hőmérsékleten dolgozik: spontán-, felső- és alsó erjesztésű sörök. 

  Ezen kívül vannak hibrid eljárással készülő sörök is, amelyekben keveredik az alsó és a felső erjesztésű sörök készítésének egy-egy eleme. Ilyen például a búzasör. 

  Mennyi sört fogyasztanak a magyarok?

  A második világháború előtt Magyarországon mindössze fejenként évi 3 liter sört fogyasztottak, a '70-es évekre ez a mennyiség jól megugrott, kb. 35 literre emelkedett. 

  Egy 2016-os felmérés alapján Magyarország a sörivó lista 29. helyére került az évi 65,2 literes fejadaggal. Az aranyérmet természetesen Csehország vitte el a fejenkénti 143,3 literrel.

  Hozzászólás (0)

  Vélemény: