-
2022. MÁRCIUS 28.
Fagyasztva szárított ételek? Naná!
A fagyasztva szárítás technikája, más néven liofilizálás. Az eljárás feltalálása Clarence Birdseye nevéhez fűződik. Birdseye egy amerikai vállalkozó és természettudós volt, aki épp az Északi-sarkvidéken dolgozott, amikor észrevette az inuitok tartósítási technikáját. A kifogott halakat hidegvizes hordókban fagyasztották le, amik az éghajlat miatt gyorsan meg is dermedtek. Az alacsony légnyomás következtében ezzel a módszerrel akár hónapokig is el tudták őket tárolni anélkül, hogy megromlottak volna.
Birdseye is egy hasonló megoldást szeretett volna létrehozni, mert már régi vágya volt, hogy a családja egész évben friss élelmiszereket tudjon fogyasztani azok ízének megváltoztatása nélkül.Hogyan is működik ez a technika?
Első lépésként elvonják a vizet az ételből azáltal, hogy megfagyasztják, majd vákuum segítségével lecsökkentik a nyomást és kivonják belőle a jéggé vált vizet. Ezután az adott ételt vákuumkamrába rakják, ahol megszárad és el is készül a termék.Na és mit is lehet fagyasztva szárítottan fogyasztani?
A gyümölcsöktől és zöldségektől kezdve…
- A zöldségek és gyümölcsök értékes összetevői nem károsodnak, ugyanis az eljárás során csak a víz kerül elvonásra, a benne oldott anyagok megmaradnak.
- Aromájuk változatlan marad, csakúgy mint a szín- és illatanyagok.
- Szerkezetük nem változik, így akár díszítésként is lehet őket használni.
…a húsokon és sajtokon keresztül…
- Rostokban és fehérjében gazdagok maradnak, így támogatják az emésztőrendszer megfelelő működését.
- Megfelelő folyadék fogyasztása mellett teltségérzetet biztosítanak.
- Segítik a salakanyagok kiürülését és a vér koleszterinszintjét is csökkentik.
…egészen a kedvenc fagyidig, bármit!
- Hosszú ideig eltarthatók.
- Bárhol lehet őket tárolni, nem szükséges hozzájuk fagyasztó.
A Super Garden csapata ezeket az ekőnyöket szemmel tartva dobta piacra fagyasztva szárított ételeit, melyeket már nálunk is megtalálsz. Nézz körül webshopunkon, és próbáld ki az űrhajósok kedvenceit!
Kép: supergarden.it
2020. NOVEMBER 06.