• Halloween-i sütőtökös piterecept
    2021. OKTÓBER 05.

    Halloween-i sütőtökös piterecept


    Javában beindult az ősz, ilyenkor a hűvösebb időben még szívesebben nekiállunk az otthoni sütögetésnek. S ha már közeleg a Halloween és a tökfaragás, mi mást is kívánhatna jobban az ember, mint egy sütőtökös pitét. Mutatunk is egy tuti receptet erre az őszi finomságra.

    Mire lesz szükséged 8 adagra?

    A tésztához:

    • 25 dkg liszt

    • 5 dkg cukor

    • 1 csipet só

    • 125 g hideg vaj kockázva

    • 1 db tojás

    • kevés tej vagy tejföl

    A töltelékhez:

    • 0,5 kg sütőtök

    • 250 ml tejszín

    • 250 ml tej

    • 150 g cukor

    • 2 db tojás

    • ¼ teáskanál fahéj

    • ¼ teáskanál szegfűszeg

    • ¼ teáskanál szerecsendió

    • ¼ teáskanál kardamom

    • ¼ teáskanál citromhéj

    • 1 csipet só

    Hogyan készítsd el?

    1. 190°C-os sütőben kb. 0,5-1 órát sütjük a tököt addig, amíg pépessé válik.

    2. A liszt, cukor és só összekeverése után a tésztaalapot összemorzsoljuk a hideg vajjal. Ha ez megvan, jöhet a tojás és ízlés szerint tej vagy tejföl, hogy összeálljon. Fontos, hogy ne essen szét! A kész tésztát becsomagoljuk fóliába, majd hűtőbe tesszük.

    3. Mielőtt elkészülne a tök a sütőben, a tésztát kinyújtjuk, formába nyomkodjuk, s a szélek levágása után villával megszúrkáljuk a közepét. Ezután mehet a sütőbe a tök helyére 15-20 percre.

    4. A fűszereket mozsár vagy kávédaráló segítségével összezúzzuk. A pépes tököt kikanalazzuk, majd hozzáadjuk a fűszereket, a tejszínt, a tejet és a cukrot. Botmixer segítségével ezeket összedolgozzuk, s hozzáadjuk a tojásokat is.

    5. Ha megsült a tészta, kihűlés után megtöltjük a tökös keverékkel, visszarakjuk a sütőbe, és a töltelék megszilárdulásáig sütjük. Miután kihűlt, lehet szeletelni.


    Jó étvágyat!


    forrás: Sóbors

    Hozzászólás (0)

    Vélemény: