Most az extrém melegben a csokoládék megolvadhatnak szállítás során!

 • „Itt van ez a praktikus fúziós reaktor, amit napnak hívunk...”
  2015. JÚNIUS 02.

  „Itt van ez a praktikus fúziós reaktor, amit napnak hívunk...”

  A címben szereplő idézet Elon Musk-tól, a Tesla vállalat alapító-igazgatójától származik, és a Tesla legutóbbi sajtótájékoztatóján hangzott el május 5.-én, amelyen a Powerwall-nak nevezett napenergia-akkumulátorukat mutatták be. A különc ötleteiről és hajmeresztő megoldásairól ismert üzletember felvázolta azt a nagyszabású tervét is, hogy az akkumulátor segítségével – pontosabban a Tesla által gyártott termékekkel ÉS az új akkumulátorra is kiterjedő nyílt forrású technológia elterjedésével – hogyan fogja a megújuló energia felváltani a fosszilis energiahordozók használatát. Ehhez mindössze 2 milliárd Powerwallt kell világszerte üzembe helyezni... Mr. Musk nem tartja megvalósíthatatlannak a kitűzött célt.

  Miben jelent mérföldkövet az életünkben a napenergia-akkumulátor?

  A napenergia felhasználása mindig is kézenfekvőnek tűnt az ember számára, ennek ellenére az „energiamixből” elenyésző helyet tart fenn magának. A kiépítése viszonylag drága, és a szkeptikusai szerint a kiszolgált napelemek súlyosan terhelik a környezetet. A szkeptikusok hangja azért is volt eleddig olyan túláradó, mert nehezen és szintén környezetterhelő módon volt csak megoldható a villamos energia tárolása.


  Miben különleges a Tesla Powerwall?

  A kifejezetten mutatós kis kütyü (1300x860 mm) számos színben kapható, és kültéren és beltéren is felszerelhető. Egy egység alkalmas egy családi ház energiaigényének biztosítására és koordinálására, de igény szerint több egység összekapcsolásával a kapacitás tetszőlegesen bővíthető. Lapos kialakításával és zajmentes működésével nem zavar sok vizet, miközben stabilan biztosítja a ház energiaellátását, akár önálló forrásként, akár áramszünet idején.


  A Powerwall megfizethető (kb. egymillió forint, ami ha azt vesszük, hogy a megvétele után akár le is válhatunk a villamosenergia-hálózatról, egyáltalán nem sok), és segítségével olyan helyekre is eljuthat a villamos energia, ahova túlfejlett technológia körülményeink között sem jutnak még el a vezetékek. 

  A Powerwall nagy testvére a Powerpack ipari felhasználásra szánt, nagy teljesítményű akkumulátor. Külön kísérletek folynak arra, hogy több száz megawattórás rendszerben hogyan viselkedik az új fejlesztés. Így az üzemi szintű energiaigény sem jelent akadályt a feltaláló nagy tervéhez...

  Hozzászólás (0)

  Vélemény: