Most az extrém melegben a csokoládék megolvadhatnak szállítás során!

 • Macskamobil, azaz hogyan landoltassuk az iPhone-t?
  2015. NOVEMBER 28.

  Macskamobil, azaz hogyan landoltassuk az iPhone-t?

  Az Apple köreiben évek óta tart a nagy „protective mechanism for an electronic device” projekt, azaz az elektronikus kütyük védelmező mechanizmusa elnevezésű fejlesztés, amely különféle fázisokban már napvilágot látott – legalábbis ami a dokumentációt illeti. Az alkalmazott műszerek egy része – pl. a giroszkóp, azaz a helyzetérzékelő – már most is része a telefonnak, másokat be kellene integrálni, és azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora költséggel járna.

  Remélem nem sokan vannak tisztában azzal az érzéssel, amikor a „kicsike” hangos koppanással földet ér, remegő térdekkel odaugrunk, felemeljük és szembesülünk azzal, hogy „szép orcáján ezernyi ránc”, azaz repedések ezrei hálózzák be a képernyőt. Ismerünk egy pár védelmi eszközt, amivel kedves telefonunkat megóvhatjuk a leesés/odaütődés/táskabeli sérülések okozta veszélyektől, de ezek nem, vagy csak kevéssé alkalmasak arra, hogy a töréstől is megvédjék a telefont.


  A telefon tokok persze nagyrészt párnázottak, de nyilván nem azzal együtt ejti le az ember a „drágaszágot”, a borítások, képernyő- és hátlapvédő fóliák nem minden esetben képesek megvédeni a készüléket a töréstől.


  Az Apple tervei között egy olyan applikáció kidolgozása szerepel – ehhez alkatrészeket és részrendszereket is be kell majd nyilván építeni – amely észleli, ha a telefon szabadesésbe kezd, megállapítja a helyzetét, magasságát, a becsapódás várható időpontját (hány sec van hátra), és kiszámolja, hogyan kellene a készüléknek földet érnie, hogy minél kisebb kár essen benne, és végül úgy fordítja azt.

  Ehhez kellenek azok az érzékelők, amelyek begyűjtik a szükséges adatokat, egy rendkívül gyors processzor, amely feldolgozza ezeket, és egy nagyon vagány applikáció, amely kidolgozza az elmozdítás műveletét. A mozgatásnak több lehetősége is van, egyrészt a rezgést biztosító „fedélzeti” motort lehetne felhasználni, de olyan tervek is vannak, hogy mozgó súlyként funkcionáló alkatrészt tesznek bele, amely a készülék súlypontját lesz képes változtatni.


  Van még hova fejlődni a témában, hiszen fontos, hogy a telefon ne tekintse esésnek a kezünkben vagy táskánkban átélt mozgásokat, illetve hogy a fejlesztendő szoftverek és alkatrészek olyan áron legyenek beépíthetőek, amely megéri egy hétköznapi iPhone használó számára.

  Hozzászólás (0)

  Vélemény:
Boldogság világnapja
2020. MÁRCIUS 18.

Boldogság világnapja

Elengedhetetlen utazós cuccok
2019. AUGUSZTUS 02.

Elengedhetetlen utazós cuccok

Tankfanoknak
2019. NOVEMBER 15.

Tankfanoknak

Az 5 legrégebbi társasjáték
2021. ÁPRILIS 25.

Az 5 legrégebbi társasjáték