Most az extrém melegben a csokoládék megolvadhatnak szállítás során!

 • Miért ünnepeljük a Halloweent, hogy jött képbe a töklámpás, és hogy kerül ide egy amerikai szokás?
  2020. OKTÓBER 25.

  Miért ünnepeljük a Halloweent, hogy jött képbe a töklámpás, és hogy kerül ide egy amerikai szokás?


  Te is hallottad már, hogy a Halloween csak egy 20. századi amerikából érkezett hóbort, ami nemigen illik bele az európai kultúrába, így minek is azt ünnepelni? A következőkben megcáfoljuk ezt kijelentést, így máskor ha szkeptikusokba botlasz, könnyedén előrukkolhatsz az igazi történettel.

  A Halloween a világ egyik legrégebbi ünnepe, hiszen a kelták idejéből származik, így se nem új, se nem amerikai. Alapja a Napisten tiszteletére rendezett Samhain volt, ilyenkor ünnepelték a bő termést és az újév előestéjét. Úgy tartották, ilyenkor a Napisten a halál és sötétség fogságába esik, ezért ilyenkor átjárhatóvá válik a holtak és élők közötti kapu. Ekkor haladnak át rajta azok, akik abban az évben hunytak el, de megragadják az alkalmat a holtak is, akik igyekeznek kijönni és felkeresni régi otthonukat, hogy visszatérjenek a Földre. A rituálénak itt kettős szerepe volt, ugyanis étellel és tűzzel segítették a szerettek útját, valamint ijesztő jelmezekkel és füsttel tartották távol az ártó szellemeket. A rómaiak megjelenésekor ez az ünnep átalakult mindenszentek és halottak napja formájába. A Halloween az “All Hallow’s Eve”, azaz mindenszentek elnevezésből ered.

  A jelmez már meg van, de most nézzük, hogy jön ide a töklámpás (Jack- lámpás)  és a házról házra mászkálás finomságok bezsebelése céljából!

  Jack egy részeges, de faramuci kovács volt, aki halála után se a mennybe, se a pokolba nem kapott befogadást, így az ördögtől kapott egy égő fáklyát, ha már örök bolyongásra kényszerült. Jack ezt betette egy kivájt karórépa belsejébe, és úgy indult útnak. Később az amerikaiak a répát lecserélték tökre, szimplán mert abból több volt nekik a földjeiken.

  Nem gondolnánk, de a középkori papok is hozzájárultak a halloweeni szokások megteremtéséhez. Ezen az éjjelen házról házra jártak, és élelemért cserébe imát mondtak a ház halottaiért.

  KIjelenthetjük tehát, hogy a Halloween ünneplése történelmileg és földrajzilag is kötődik hozzánk, európaiakhoz, így senki se érezze rosszul magát, ha nem tud ellenállni ennek a rémisztő éjszakának!

  Hozzászólás (0)

  Vélemény: