• Mit kell tudnod a szüretelésről? 4+1 érdekesség
    2021. SZEPTEMBER 24.

    Mit kell tudnod a szüretelésről? 4+1 érdekesség


    Azt már tudod, hogy a végtermék az egyik kedvenc nedűd. De hogyan is zajlik igazából egy szüretelés? Jó kérdés, ugye? Itt van hát nektek néhány infó:


    1. Ha a szőlő eléri maximális cukortartalmát és savtartalma is megfelelő, akkor mondjuk, hogy megérett. Ha pedig megértek a szőlők, lehet kezdeni a szüretet. Viszont minden szőlőfajta más és más időszakban éri el az optimális állapotot. Emellett fontos szerepe van az időjárásnak, hiszen a túl meleg és száraz, valamint a túl hideg és csapadékos idő negatívan hat a termés minőségére. Tehát ez is befolyásolja a szüret kezdeti időpontját.


    2. De mégis honnan tudom biztosra, hogy indulhat a buli? Hát a próbaszüretből. Ilyenkor egy kisebb mennyiségű szőlő kerül feldolgozásra, s az abból készült must minőségéből látják, hogy szükséges-e még várni.


    3. A kézi és gépi szüretelés között van különbség? Van bizony! A két eljárás igencsak eltérő, viszont nem mondhatjuk azt, hogy az egyik jobb, mint a másik. Minden a szőlőtől és az abból készíteni kívánt bortól függ.


    4. Szokták mondani, hogy “ez az évjárat különösen jó” vagy “ez az évjárat nem éppen a legjobb”. Nos ez alatt azt értik, hogy az adott évben milyenek voltak a szőlőtermesztés külső körülményei. Tehát az időjárás, az adott szőlőfajta igényei, a borvidék adottságai és egyéb más külső tényezők befolyásolják igazán, hogy egy bornak mennyire jó “évjárata” van.


    +1. Végül a szüretelés folyamata: első lépésként a bogyózással kezdik, azaz a szőlőszemek lekerülnek a fürtről. Második lépésként a magok megsértése nélkül összezúzzák a szemeket. Ebből lesz a cefre, amiből pedig a must. Az első zúzást követheti még pár további a must kinyerése érdekében, de azért ezzel óvatosan kell bánni. És gyakorlatilag ezzel kész is a bor alapanyaga!


    Forrás: Vylyan


    Hozzászólás (0)

    Vélemény: