-
2020. NOVEMBER 06.
Palacsinta körkép
Ahány ház, annyi szokás, de úgy is mondhatnánk, ahány nemzet, annyiféle palacsinta.
A palacsinta őse a Római Birodalomból származik. A lisztből és vízből készült tésztát kövön sütötték meg, és mézzel vagy hússal fogyasztották. Állítólag a római katonáknak köszönhetően terjedt el ez az étel a világban.
Franciországban a palacsinta tésztája és elkészítése nagyon hasonló a mi jól ismert magyar palacsintánkhoz, azzal a különbséggel, hogy crêpe-nek nevezik, és az eredeti recept szerint hajdinalisztből készül sós töltelékkel. Később azonban elterjedt a fehérlisztes és édes töltelékes változat is. Ennek legnépszerűbb formája a reszelt narancshéjjal és narancslikőrrel készült Suzette.
Magyarországon a palacsinta leginkább édes, lekvárral, kakaóval, vagy túróval töltött.
A legendás Gundel-palacsinta dióval, mazsolával, narancshéjjal és jó sok csokoládéval készül. Húsos palacsintáink közül a Hortobágyi a leghíresebb, amelyet apróra vágott borjúpörkölttel készítenek el.
Az amerikai palacsinta európai rokonainál sokkal ducibb, és kifejezetten reggeliként fogyasztják. Klasszikus ízesítője a juharszirup, illetve a különböző öntetek.
Mivel a jó öreg magyar palacsinta elkészítése senkinek sem okoz gondot, megosztjuk veletek az amerikai változat receptjét.
Hozzávalók:
190 g liszt
1 evőkanál sütőpor
300 ml tej
egy csipet só
1 evőkanál cukor
1 tojás
45 g vaj
Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat, a közepébe öntsd a tejet, tojást és az olvasztott vajat, és keverd a masszát simára. Forró, kiolajozott serpenyőben süss belőlük kisebb lepényeket.
Ha nincs ötleted, mivel tálalhatnád ezt a finomságot, nézz körbe a különleges önteteink között!
2016. MÁJUS 11.