• Palacsinta körkép
    2020. NOVEMBER 06.

    Palacsinta körkép


    Ahány ház, annyi szokás, de úgy is mondhatnánk, ahány nemzet, annyiféle palacsinta.

    A palacsinta őse a Római Birodalomból származik. A lisztből és vízből készült tésztát kövön sütötték meg, és mézzel vagy hússal fogyasztották.  Állítólag a római katonáknak köszönhetően terjedt el ez az étel a világban. 

    Franciországban a palacsinta tésztája és elkészítése nagyon hasonló a mi jól ismert magyar palacsintánkhoz, azzal a különbséggel, hogy crêpe-nek nevezik, és az eredeti recept szerint hajdinalisztből készül sós töltelékkel. Később azonban elterjedt a fehérlisztes és édes töltelékes változat is. Ennek legnépszerűbb formája a reszelt narancshéjjal és narancslikőrrel készült Suzette.

    Magyarországon a palacsinta leginkább édes, lekvárral, kakaóval, vagy túróval töltött. 

    A legendás Gundel-palacsinta dióval, mazsolával, narancshéjjal és jó sok csokoládéval készül. Húsos palacsintáink közül a Hortobágyi a leghíresebb, amelyet apróra vágott borjúpörkölttel készítenek el.

    Az amerikai palacsinta európai rokonainál sokkal ducibb, és kifejezetten reggeliként fogyasztják. Klasszikus ízesítője a juharszirup, illetve a különböző öntetek. 

    Mivel a jó öreg magyar palacsinta elkészítése senkinek sem okoz gondot, megosztjuk veletek az amerikai változat receptjét.

    Hozzávalók:

    • 190 g liszt

    • 1 evőkanál sütőpor

    • 300 ml tej

    • egy csipet só

    • 1 evőkanál cukor

    • 1 tojás

    • 45 g vaj

    Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat, a közepébe öntsd a tejet, tojást és az olvasztott vajat, és keverd a masszát simára. Forró, kiolajozott serpenyőben süss belőlük kisebb lepényeket. 

    Ha nincs ötleted, mivel tálalhatnád ezt a finomságot, nézz körbe a különleges önteteink között!


    Hozzászólás (0)

    Vélemény: