• Vigyünk napsütést a lakásba!
  2015. NOVEMBER 22.

  Vigyünk napsütést a lakásba!

  Sajnos napjainkban az alvási nehézségek is kezdenek népbetegséggé válni, és ennek következményeit még csak nem is lehet előre megjósolni. Ha nem alszunk eleget, vagy nem megfelelő minőségben teljesítjük az éjszakai pihenőt, nem csak nyűgösebbek leszünk, és a teljesítményünk romlik szignifikánsan, hanem az anyagcserénket és a belső szerveink működését is nagy arányban rontjuk. Az éjszaka a méregtelenítés időszaka, minden óra egy-egy szervünknek ad főszerepet, ha ezeket az órákat ébren töltjük, azzal bizony sokat ártunk az adott szervnek.

  Az utóbbi időben indultak kutatások abban az irányban, hogy a lakásainkban megtalálható mesterséges fények mennyiben befolyásolják az ember alvás-ébrenlét ciklusát, illetve mennyiben rúgják fel az elálmosodást és éberséget szabályozó hormonok termelését. A megfigyelések azt mutatják, hogy a nem megfelelő színű mesterséges fény bizony összezavarja érzékelésünket, hiszen a fényérzékelő receptoroknak azt az információt adják, hogy nappal van. Ezért van az, hogy ha valaki még a késői órákban is a számítógép előtt ül, vagy elalvás előtt a tableten olvasgat, nem érzi álmosnak magát, sőt esetleg hosszú ideig képtelen elaludni.

  Az emberi szervezetet úgy programozta a természet, hogy a nap fényének erőssége és színei befolyásolják a melatonin termelését, amely az alvás-ébrenlét ciklust szabályozó hormon. A nappali kékes fény élénkké tesz, de amint estefelé átmegy egy sárgás-meleg árnyalatba, már érezzük is, hogy álmosodunk. Ennek a kiküszöbölésére fejlesztették ki a Silk megvilágítási rendszert. Ez egy hagyományos foglalatba illeszthető körtéből áll, amely vezeték nélkül tartja a kapcsolatot egy központi egységgel, amely érzékeli a fény változását és ennek viszonylatában szabályozza a körte fényét. A fény jellemzői okostelefonról vagy más mobileszközről is állíthatóak, a megfelelő applikáció letöltése után.

  Az automatika legfőbb szerepe az, hogy érzékelve a napfény hőjének változásait, hozzá igazítja az izzó fényhőmérsékletét és így elősegíti az ember ún. cirkadián ritmusának (vagyis biológiai órájának) fenntartását. A felkapcsolás automatikus (de működhet kézileg is), a lekapcsolást az applikáció segítségével kell megoldani (hiszen a rendszer automatikus működéséhez folyamatosan felkapcsolt állapotban kell tartani a villanykapcsolót), de van már olyan rendszer is, amely képes megtanulni a csettintés segítségével történő irányítást. Jelen pillanatban még nem kapható a boltokban, de hamarosan egy Kickstarter akció keretében bevezetésre kerül a piacra. 

  Hozzászólás (0)

  Vélemény: