Most az extrém melegben a csokoládék megolvadhatnak szállítás során!

 • Az 5 legrégebbi társasjáték
  2021. ÁPRILIS 25.

  Az 5 legrégebbi társasjáték


  Legyen szó családi összejövetelről, bandzásról a haverokkal, egy jó kis társassal a szórakozás garantált. Ma már megszámlálhatatlan féle-fajta játék közül választhatunk az egészen egyszerű kártyajátékoktól az igazán bonyolult stratégiai játékokig. Ha hiszed, ha nem a társasjátékok múltja egészen az ókori időkig visszanyúlik, s legtöbbjüket ma is sokan játszák. Most megmutatjuk neked az 5 legrégebbit!

  1. Senet

  Ez a játék eredetileg az ókori Egyiptomból származik az i.e. 3500-as évekből, így valószínűleg a világ legrégebbi társasjátéka. Fából, mészkőből vagy fajanszból készült táblákon játszották, melyeket faragott szimbólumok díszítették. Habár a mai napig nem lehetünk biztosak a pontos játékszabályokban, a Senet modern változatával akár ma is játszhatunk, hála Timothy Kendall és R.C. Bell párosának.


  2. Dáma

  A dáma bizonyára sokak számára ismerős 2 fős táblajáték, azonban ennek is hosszan visszanyúlik története. Az ókori Mezopotámia területén kezdték el játszani kb. i.e. 3000-ben azonban népszerűsége az évek során sem múlt el. Angol illetve amerikai és orosz változata is kialakult, sőt az első Dáma Világbajnokságot 1885-ben Franciaországban rendezték meg, melyet azóta is rendszeresen megtartanak.


  3. Backgammon

  Szintén az i.e. 3000-es évekből származik a backgammon, melyet a mai napig játszanak. 60 jelölőkorong és 2 dobókocka szükséges a tábla mellé. Az évek folyamán sokat változtak a játékszabályok a különböző területek hatásainak köszönhetően, viszont majdnem teljesen megegyezik a 480-as évektől játszott görög Tabula játékával.


  4. Mehen

  Az ókori Egyiptomból származó játékot az i.e. 2700-as években kezdték el játszani, melynek nincs modern verziója, tehát ma már nem játsszák. Nevét a kígyó-istenről kapta és valószínűleg ez a legrégebbi többszereplős táblajáték. A játékszabályok ismeretlenek maradtak, de sejthetően akár 6 ember is játszhatott vele.


  5. Ur királyi játéka

  I.e 2600-2400 közé tehető a játék eredete, mely Mezopotámiából származik és a mai napig játszható. A két fős játék szabályairól is találtak tárgyi emlékeket, így modern változata is ismert, sőt a British Museum weboldalán online is kipróbálhatod.

  Viszont nekünk is van jó pár szuper játékunk, amiket nem szabad kihagynod. Nézz szét webshopunkban és találd meg a kedvenced!

  Hozzászólás (0)

  Vélemény: